FORUM EL ELE
Üye ol veya giriş yap !
Sitemizin EDEBİYAT & KİTAP DÜNYASI bölümünde birçok kitabu çok uygun fiyatlara bulabilirsin!! Ayrıca kampanyalı kitaplarımızda %70'e varan indirimler seni bekliyor!! Hemen Üye ol ve bizle iletişime geç !!

Join the forum, it's quick and easy

FORUM EL ELE
Üye ol veya giriş yap !
Sitemizin EDEBİYAT & KİTAP DÜNYASI bölümünde birçok kitabu çok uygun fiyatlara bulabilirsin!! Ayrıca kampanyalı kitaplarımızda %70'e varan indirimler seni bekliyor!! Hemen Üye ol ve bizle iletişime geç !!
FORUM EL ELE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hat Yazılı Ahşap Darbuka

Aşağa gitmek

Hat Yazılı Ahşap Darbuka   Empty Hat Yazılı Ahşap Darbuka

Mesaj  kalagani Ptsi Tem. 16, 2012 1:58 pm

Ahşap Darbuka
14 X 20 ebadında

YENİ TÜRK ALFABESİ İLE HAT

Kuran-ıKerim'in toplatılmasından sonra İslam dininin bilime verdiği özelönemin etkisiyle çok sayıda kâtip yetişmiş, yazı da doğal olarak büyükgelişme göstererek önemli bir sanat kolu olmuştur. Hat sanatı yüzyıllarboyunca çeşitli aşamalardan geçmiş, hattatların etkisinde gelişerek bugünkü halini almış, günümüze kadar da birçok eşsiz eser ulaşmıştır. Yeni Türk alfabesi (Latin alfabesi) ile hat denemeleri, 20. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla kabul edilen Latin harflerininİ slam kültüründen gelen hüsn-i hat geleneğinin bir bileşkesidir. Busanat temel olarak yeni Türk alfabesinin, gelenekten gelen çizgi veistif anlayışından ilham alarak yazılmasıdır. Meseleye önyargısız veobjektif olarak bakanlar bilirler ki sanat ve ruh, kullanılan materyaller değişmiş olsa bile kendini ve gayesini bozmadan sürecektir.Bu açıdan yeni Türk alfabesi ile yapılan hat çalışmaları geleneksel sanatlara bir alternatif değil, bilakis o ruhun zamana ve mekâna göre hal alışıdır.

YeniTürk alfabesi ile yapılan çalışmaları Batı kaligrafisinden (yazısanatından) ayıran en önemli fark ise istif anlayışıdır. İstifharflerin belli bir çizgisel denge içerisinde kompozisyon kurularakyazılmasıdır. Her ne kadar harflerin temel anatomi ve yapılarında Batıkaligrafisinin temel düsturları esas alınmış olsa da neticede yapılançalışma bizi biz yapan geleneğin ruhunu ve ilhamını taşımaktadır. Buaçıdan “Batı ile farkı nedir?” sualine, en güzel cevap “Bize ait olanruhtur” şeklinde verilebilir.

Hat sanatı - Latin Hattı

Latinhattı, 20.Yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile kabul edilen latinharfleri ile İslam kültüründen gelen Hüsn-i Hat’ın (hatsanatının) birbileşkesidir. Latin hattı temel olarak latin harflerinin hat sanatı estetiğinde yazılmasıdır. Latin hattı özellikle son 20 yılda önemli birçıkış göstererek bu günkü halini almıştır. Günümüzde latin hattı ile uğraşan 20-30 kişi olduğu sanılmaktadır.

Hat sanatının ulaştığı ileri nokta için bir söz vardır: Kur’an Hicaz’dainmiş, Kahire’de okunmuş, İstanbul’da yazılmıştır. Bu söz cumhuriyet sanatçılarının hat sanatında miras almış olduğu birikimi özetler.

Hatsanatı, dünyaüzerinde, Türk-İslam kültürünün en iyi şekilde temsiletmesine, tarihibir geçmişe dayanmasına karşılık, günümüzde gerekenilgiyi görememektedir. 20. yüzyılda Türkiye Cumhuriyetii’nin kurulması ile kabul edilen latin harfleri ile birlikte hat sanatı, halktans oyutlanarak sadece sınırlı sayıda sanatçının uğraştığı bir sanat dalı haline gelmiştir.

Latin hattı, bu noktada, halk ile hat sanatı arasında bir köprü olma misyonu yüklenmektedir.

Latinhattı, insanların hat sanatına olan ilgilerinin artması ve hat sanatına gereken ehemmiyetin verilmesi için bir basamak olmuştur.

Yetişkinden çocuğa, kadından erkeğe tüm insanların en beğendiği hediyeler,
kendine özel hazırlanmış olanlardır.
Kişiye özel hediyeler ömür boyu hatıra olarak saklanabilecek,
çok anlamlı ve farklı hediyelerdir.
Kalabalık bir ortamdaysanız oradaki en ilginç hediyelerden
birini veriyorsunuzdur.
Hediye verilecek kişinin ismi gereklidir!
[Resimleri sadece adminler görebilir.]
FİYATI: 40 TL

kalagani
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 342
Tecrübe Puanı : 100001033
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 12/09/10
Yaş : 30
Nerden : Samsun

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz